Schildpadden in Suriname spotten

Schildpadden Suriname spottenDe noordkant van Suriname grenst aan de Atlantische Oceaan. Ieder jaar worden de stranden massaal bezocht door toeristen met slechts één doel. Niet alleen het genieten van de witte paradijselijke stranden is hier populair, ook het schildpadden spotten is een begrip.

Schildpadden of Afrikanski's?

In Suriname worden schildpadden ook wel Afrikanski's genoemd, omdat zij oorspronkelijk uit Afrika komen en alleen naar de stranden van Suriname komen om hun eieren te leggen. Schildpadden kunnen wel 80 eieren per keer leggen. Het eieren leggen vindt van maart tot juli in de nacht plaats. De eieren zijn ovaal en wit tot witgeel van kleur. De schildpad begraaft haar eieren en wanneer de eieren uitkomen, komen de jonge schildpadden al voor hun eerste beproeving te staan. Ze moeten zichzelf uitgraven.

De meeste soorten schildpadden worden niet heel erg groot, zo’m 20 tot 30 centimeter. Ook zijn er soorten die langer dan een meter kunnen worden en honderden kilo’s wegen.

Waar kun je schildpadden in Suriname spotten?

Op 150 kilometer van de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, ligt het Galibi Natuur Reservaat. Vanuit Albina kan je Galibi per boot bezoeken, maar ook vanuit Paramaribo worden er tochten georganiseerd. In het Galibi gebied zijn de meest belangrijke stranden te vinden waar schildpadden hun eieren leggen.

De bedreigde schildpad

Schildpadden kennen vele gevaren. Dieren, zoals honden en zwijnen, willen de eieren nog wel eens opgraven en zelfs krabben en mieren kunnen het nest verwoesten. Wanneer de kleine schildpadden zich op het strand begeven moeten ze nog een stukje afleggen richting de zee. Hier lopen ze het risico om ten prooi te vallen aan roofvogels. De onderwaterwereld kan ook een gevaar vormen.

Als dat alles nog niet genoeg is, zijn de zeeschildpaddeneieren een delicatesse in Suriname. Stropers graven de eieren vaak op en verkopen ze dan voor een zeer hoge prijs. Pas wanneer de schildpadden groot zijn en hun schild sterk genoeg is, hebben zij weinig meer te vrezen.

Gelukkig is er bescherming

Wereldwijd zijn er ongeveer 300 verschillende soorten schildpadden, waarvan er een paar ernstig bedreigd zijn. Ook in Suriname is dit het geval. Gelukkig zijn er verschillende instanties die zich bezig houden met het voorkomen van uitsterving van de schildpad:

  • De regering heeft militairen ingezet om de stranden van Suriname te bewaken. Samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben zij ook een hulpprogramma gestart. Door middel van voorlichting op scholen, willen ze de risico’s van het eten van de eieren duidelijk maken.
  • De Sichting Toerisme Suriname (STS), Natuurbeheer, Stinasu en Word Wildlife Fund (WWF) nemen het toegenomen toerisme onder handen zodat de bezetting van het strand onder controle blijft.

Waarom schildpadden spotten?

De historische broedplaatsen zijn zo populair onder de toeristen, omdat het simpelweg een heel bijzondere ervaring is. Vooral nu je weet dat de pas uitgekomen schildpad zoveel gevaren kent, dat het bijna een mirakel is dat zij de zee halen. De omliggende dorpen kunnen de steun uit het toerisme ook goed gebruiken en zijn erg behulpzaam naar de toeristen toe. Je helpt zowel de dieren als de lokale bevolking door je vakantie te verrijken met een nachtje schildpadden spotten!