Hava nagila hava in Eilat

Hava nagila hava EilatHoewel Israël een lang en woelig verleden kent, is Eilat een relatief jonge stad. Deze stad (gelegen aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee) werd pas in 1949 gesticht. De eerste twintig jaar was Eilat een onaantrekkelijk industrieel stadje met enkel een belangrijke oliehaven. Inmiddels is Eilat een populaire bestemming voor zonvakanties, met meer dan twee miljoen overnachtingen per jaar.

In Eilat ben je bijna altijd verzekerd van goed weer. Al in maart bereikt het kwik hier over de 25 ºC en in de zomer kan dit de 40 ºC passeren. Maart t/m mei en september/oktober zijn dan ook de beste maanden om te gaan. Ook omdat de Israëliërs in de zomer zelf veel naar Eilat trekken en het er dan enorm druk is.

Zon, zee én strand in Eilat

Eilat ligt ingesloten in bergen aan de Golf van Akaba. De hele kustlijn is omgeven door hotels en je bent dan ook altijd binnen no time op het strand. De kustlijn is ingedeeld in een noordelijk en zuidelijk gedeelte. Int noorden vind je een zandstrand dat vooral onder de Israëliërs erg populair is, in het zuiden bevindt zich veel koraal. Dit is dan ook een populaire plek onder duikers. Het koraalrif van de Rode Zee, dat zich onder andere bij Eilat bevindt, is het noordelijkste van de wereld. Ook bij andere watersporters (waterskiërs, zwemmers en surfers) is de stad zeer populair.

Shoppen!

Eilat is een waar paradijs voor shopliefhebbers. Aan de boulevard vind je tal van kraampjes met leuke én vooral voordelige souvenirs. Ook vind je er grote ketens als de populaire Zara. Maar het grootste pluspunt aan shoppen in Eilat is dat het een vrije handelszone is. Hierdoor hoef je geen belasting te betalen over de producten en dat kan gauw tot 19% schelen.

Zwemmen met dolfijnen

In het zuiden van Eilat bevindt zich Dolphin Reef. Wil je toegang hebben tot dit afgesloten stuk strand dan moet je ongeveer € 10,- betalen. Het lijkt veel, maar je krijgt er ook veel voor terug: een prachtig strand met uitzicht op de bergen van Jordanië, helderblauw water en als je mazzel hebt maak je kennis met de acht dolfijnen die hier leven.

Buiten het afgebakende zwemgedeelte, is er namelijk nog een gedeelte dat afgesloten is. Via onderwaternetten is dit stuk te bereiken voor dolfijnen en zij komen dagelijks een kijkje nemen. Zit je op de pier, dan kan je voet zomaar worden aangetikt door Shy, Dana, Nana of een van de andere dolfijnen. En terwijl je voor je kijkt, maken ze de mooiste sprongen door het water. Let op: je mag de dolfijnen niet zelf aanraken, zij mogen enkel jou aanraken.

Wil je nog dichter bij de dolfijnen komen? Dolphin Reef biedt de mogelijkheid om te snorkelen of te scubadiven met de dolfijnen. Tijdens een half uur durende sessie ga je met een gids het water in, waarbij de dolfijnen rakelings langs je zwemmen. Uniek!

Uitgaan!

Eilat is erg populair onder jongeren, en dat is niet voor niets! De boulevard langs de kustlijn is een groot feest. Buiten de vele kraampjes vind je hier gezellige eetkraampjes, leuke attracties (zoals een bungeeball waarin je als uit een katapult honderden meters omhoog wordt geschoten) én heel veel cafés en swingende discotheken. Bezoek de bar Three Monkeys, onder hotel Royal Beach. Meng je tussen de locals terwijl je geniet van een koud biertje of een tropische cocktail.

Kindvriendelijke vakantie in Eilat

Eilat is de ideale bestemming voor families met jonge kinderen. Niet alleen omdat je samen met je kroost uren kunt vertoeven aan het zwembad of het strand, maar ook vanwege de vele kindvriendelijke attracties. Breng zeker een bezoek aan:

  • King's City. Een themapark aan het einde van de boulevard. Ga terug in de tijd van King Solomon, bezoek grotten en bekijk 3D- en 4D-films. Het complex beschikt over zes restaurants, waar je zowel kunt lunchen als dineren.

  • Coral World. Dit onderwaterobservatorium voor de kust van Eilat is een aanrader voor kinderen die dol zijn op alles wat zich onder water bevindt. Zonder nat te worden wandel je rond tussen koralen en bontgekleurde vissen.

Timna Park

Voor natuurliefhebbers is Timna Park (30 km ten noorden van Eilat) een aanrader. In dit beschermde natuurgebied vind je vele bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de Zuilen van Salomon, de Mushroom Rock, de resten van een van de oudste kopermijnen ter wereld en rotsschilderingen uit ca. 1300 voor Christus.

Uitstapje over de grens

Een populair uitstapje bij toeristen is een dagtocht naar Petra. Dit is het meest historische stadje van buurland Jordanië en deze staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (link naar UNESCO artikel). Pas in 1812 werd dit stadje ontdekt door een Zwitserse handelsreiziger. Tijdens de bouw van de huizen, paleizen en graftombes is er gebruik gemaakt van een bepaalde roze steen soort. Hierdoor heeft Petra ook wel de bijnaam 'De Roze Stad' gekregen.

Het moge duidelijk zijn: Hava Nagila Hava ('laat ons gelukkig zijn' in het Hebreeuws) lukt zeker in dit zonovergoten paradijs! En met onderstaande topaanbiedingen helemaal.

Leonardo Privilege Eilat
Israël - Rode Zee - Eilat
v.a € 590,-
Hotel Isrotel Riviera Club
Israël - Rode Zee - Eilat
v.a € 557,-
Leonardo Royal Resort
Israël - Eilat
v.a € 499,-